Wat Facebook allemaal van je weet!

Door Torrentus op donderdag 22 augustus 2013 10:40 - Reacties (27)
Categorie: -, Views: 9.386

http://cdn.thenextweb.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2013/06/144147602-1-645x250.jpg


Ik heb me al maanden geleden ingeschreven voor de nieuwe layout van de newsfeed van Facebook. Waar ik dus al maanden op wacht, kreeg mijn vriendin na één dag al; de nieuw interface! Natuurlijk niet erg, ik red me ook prima met de 'oude', maar gisteren dacht ik er ineens weer aan en heb ik even rondgezocht op internet hoe het ermee staat. Een uitrol van 5 maanden is namelijk bést wel lang.

Die zoektocht leed tot de conclusie dat ik gewoon nog steeds moet wachten. Facebook laat niet veel los over een eventuele reden voor de trage uitrol (misschien te veel negatieve feedback?), en er wachten velen met me. Een van de 'oplossingen' die ik tegen kwam, namelijk het veranderen van de taal van je Facebook naar Engels, hielp bij mij niet. Prima, genoeg gezocht. Ik wacht wel!

Maar daardoor zag ik wel een andere interessante link op de accountinstellingenpagina die mijn aandacht trok.

http://i.snag.gy/4VbOK.jpg.


Bij Facebook kun je blijkbaar een archief downloaden met daarin alles een gedeelte van wat Facebook over je weet. Ongetwijfeld wisten veel tweakers dat al, maar misschien ook wel vele net als mij, niet.. Het is ontzettend interessant om gewoon eens zo'n archief te downloaden, want er zit data in die je met de front-end van Facebook niet kunt bekijken.

Zo kun je bijvoorbeeld zien welke tags Facebook aan jou heeft gelinkt. Op basis van die tags worden gepersonaliseerde advertenties aan je voorgeschoteld.

http://i.snag.gy/UT2Gh.jpg


Maar je kunt ook zien welke mensen jij ooit een onbeantwoord vriendschapsverzoek hebt gestuurd, en er is een kopje 'Verwijderde vrienden'. Hoewel dat klinkt als een overzicht van mensen die jíj ontvriend hebt, heb ik de indruk dat het (ook) mensen toont die jou ontvriend hebben. Altijd leuk om een keer te zien..!

Daarnaast krijg je natuurlijk ook al je foto's, video's, chatberichten, wall-posts, reacties en dergelijke in het zip-archiefje. Een backup is nooit verkeerd, want zelfs bij Facebook kan er wel eens iets catastrofaal fout gaan. Daarom roep ik jullie allen op om ook eens je zip-archief te downloaden. Als je iets bijzonders of onverwachts in je archief terugvindt, laat het weten! :)

Volgende: PostNL levert, Webshop ontkent retour! 01-'14 PostNL levert, Webshop ontkent retour!
Volgende: MijnDomein stilzwijgende verlenging 05-'13 MijnDomein stilzwijgende verlenging

Reacties


Door Tweakers user Gertjuhjan, donderdag 22 augustus 2013 10:59

Vrienden zijn toch altijd twee kanten op.
Als ik een vriend heb verwijderd, zal hij/zij mij ook niet meer zien als vriend.

Ik ben nu aan het wachten op de link, want ik ben zelf ook erg benieuwd:P

Door Tweakers user jarrin, donderdag 22 augustus 2013 11:00

Leuk knopje is dat he, maar dat schijnt nog lang niet alle data te zijn. Ooit een artikel gelezen, waarin beschreven stond hoe je met de wet aan je zijde, écht alle data kan vergaren door een e-mail te sturen. Ik zal het Artikel eens opzoeken.

Hier in ieder geval een website met voorbeeld E-mails. http://www.europe-v-faceb...Data_/get_your_data_.html

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 augustus 2013 11:01]


Door Tweakers user Fawn, donderdag 22 augustus 2013 11:02

Volgens mij moet er inderdaad nog veel meer informatie te downloaden zijn. Onder andere welke websites je bezoekt (waar een facebook knop op staat)

Door Tweakers user Ingcharoth, donderdag 22 augustus 2013 11:06

En dan is dit nog maar het topje van de ijsberg. Hoeveel Facebook nog meer van je weet kunnen we alleen maar naar gissen ;)

Maar ik dacht idd. dat dit wel bekend was, er wordt regelmatig over bericht.

Door Tweakers user NoUseWhatsoever, donderdag 22 augustus 2013 11:23

Was niet op de hoogte van dit knopje. Heb het gelijk maar gedaan en wacht nu op de levering van mijn archief via email. Ben benieuwd :)
Bedankt voor de tip in ieder geval.

Edit: archief binnegekregen en bekeken. Weinig verrassends behalve dat er meer contactgegevens bij hen bekend zijn dan ik had verwacht (straatnaam, postcode e.d.). Heb nog even mijn eerste posts op FB doorgelezen. Op zich wel leuk en ook om te zien waar je voor getagged bent qua reclame, maar bij mij lijkt het meeste gewoon gebaseerd te zijn op mijn likes van merken en andere pagina's.

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 augustus 2013 13:24]


Door Tweakers user Rowdy.nl, donderdag 22 augustus 2013 11:56

Ga ik ook eens aanvragen grappig, zal me wat zijn...

Edit: Crap. Ik zie dat ze ook al m'n foto's ed verzamelen. Ik hoop dat ze dat via linkjes gaan vesrturen want ik heb me d'r toch een hoop meuk opstaan... O_o

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 augustus 2013 11:58]


Door Tweakers user JanBreuer1, donderdag 22 augustus 2013 14:10

jarrin schreef op donderdag 22 augustus 2013 @ 11:00:
Leuk knopje is dat he, maar dat schijnt nog lang niet alle data te zijn. Ooit een artikel gelezen, waarin beschreven stond hoe je met de wet aan je zijde, écht alle data kan vergaren door een e-mail te sturen. Ik zal het Artikel eens opzoeken.

Hier in ieder geval een website met voorbeeld E-mails. http://www.europe-v-faceb...Data_/get_your_data_.html
Is idd opgericht door en weense student:

http://www.presseurop.eu/...hrems-geeft-facebook-geen

''Dat is inmiddels een jaar geleden, en eigenlijk had de 24-jarige student alleen maar zijn recht willen uitoefenen. 
Iedere Europeaan mag informatie eisen over zijn of haar persoonlijke gegevens, zo wist hij. Dat hij daarmee de grootste privacyzaak in de bedrijfsgeschiedenis van Facebook zou ontketenen, dat wist hij destijds niet.

En ook niet, dat hij niet alleen een enorm conflict zou krijgen met Facebook, maar ook met een Europese uitvoeringsinstantie. Want momenteel is het de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit die iedere verdere actie tegen Facebook blokkeert.

Aanvankelijk begon het voor Schrems als een grap. Maar Facebook bleek zes weken en 23 e-mails nodig te hebben om de Oostenrijker zijn gegevens te sturen. Het waren om precies te zijn 1.222 pdf-pagina's – louter over Max Schrems, één van de 854 miljoen Facebook-gebruikers.

Schrems wilde het eerst niet geloven. Vervolgens zag hij het als een juridische uitdaging, waarbij hij deze gegevens als bewijs wilde gebruiken.''

Door Tweakers user ozzynator, donderdag 22 augustus 2013 14:22

hebben we allemaal de hele kleine letters zeker weer eens niet gelezen toen we een account aanmaakten? Daarin staat dat men zo ongeveer alles met je gegevens mag en kan doen. ;)

Door Tweakers user jarrin, donderdag 22 augustus 2013 14:37

ozzynator schreef op donderdag 22 augustus 2013 @ 14:22:
hebben we allemaal de hele kleine letters zeker weer eens niet gelezen toen we een account aanmaakten? Daarin staat dat men zo ongeveer alles met je gegevens mag en kan doen. ;)
Er is ook niets op tegen dat ze het hebben. Maar ze moeten de informatie wel afstaand indien de gebruiker daar om vraagt. Dat is dus wettelijk bepaald.

Door Tweakers user Petervanakelyen, donderdag 22 augustus 2013 14:52

Alle pagina's werken, behalve die met de advertentie-tags. Op die pagina uit het archief staat enkel "There was an error loading the data for this page. We are sorry for the inconvenience and are working to fix the problem.". Nuttig :p

Door Tweakers user marcel87, donderdag 22 augustus 2013 15:11

Kan je ook aan de hand van je archief nog oude rotzooi verwijderen, zoals statusupdates? Met de nieuwe lay-out zijn bijv. mijn hele oude updates verdwenen van de pagina, maar ze zullen vast nog bestaan ergens. De beheersbaarheid over langere termijn vind ik slecht in orde bij Facebook, misschien dat het bewust met een reden of onbewust zo is ingevoerd, geen idee.

Door Tweakers user F.West98, donderdag 22 augustus 2013 17:35

@nieuwe layout. Op US heb ik wel graph search en nieuwe header (en nieuwe look op graph search pagina's) maar verder niet...

Door Tweakers user masauri, donderdag 22 augustus 2013 17:36

Leuk knopje maar ik wacht er nog even mee:
Facebook has removed it’s online form after thousands of requests on the 4th of November.

Now users are rerouted to a “download tool” that does not give the users a right to access!

When using this tool you only get a copy of your profile, but non of the data Facebook holds or generates in the background. This means you only get about 29% of your data!

We currently discourage you from using the online tool, since you will loose your right to access by only clicking on the tool!
Van : http://www.europe-v-faceb...Data_/get_your_data_.html

Door Tweakers user azerty, donderdag 22 augustus 2013 17:37

Lukt niet voor mij... Elke keer als ik op de link klik om te downloaden, krijg ik na een hele poos een "file.php" bestand met wat jitterish er in... Spijtig :(

Door Tweakers user KnoxNL, donderdag 22 augustus 2013 18:01

Ze hebben niets behalve een email adres. wat ip adressen en wat sessie info.

Mooi! :)

Door Tweakers user WoutervOorschot, donderdag 22 augustus 2013 18:18

Ze weten niks meer dan wat jij er op zet.

Door Tweakers user KnoxNL, donderdag 22 augustus 2013 18:23

Dat snap ik, maar dan is het leuk te weten dat ik er dus sinds 2007 in geslaagd ben er geen persoonlijke info te plaatsen.

Door Tweakers user lennart111, donderdag 22 augustus 2013 19:10

wat ik me afvraag, wat heeft facebook aan informatie over mensen zonder facebook.
ik heb veel vrienden met FB maar gebruik het zelf niet, wat zouden ze over mij weten.

vast meer dan ik denk...

Door Tweakers user F.West98, donderdag 22 augustus 2013 19:16

wsitedesign schreef op donderdag 22 augustus 2013 @ 17:37:
Lukt niet voor mij... Elke keer als ik op de link klik om te downloaden, krijg ik na een hele poos een "file.php" bestand met wat jitterish er in... Spijtig :(
QFT

Door Tweakers user TweakJerommeke, donderdag 22 augustus 2013 19:24

Leuk om te weten maar mij interesseert het niet veel. Maak me meer zorgen wat andere landen over mij weten zonder dat ik dat weet. :)

Door Tweakers user witchdoc, donderdag 22 augustus 2013 20:03

WoutervOorschot schreef op donderdag 22 augustus 2013 @ 18:18:
Ze weten niks meer dan wat jij er op zet.
Tuurlijk wel.. al wat je vrienden over jou zeggen wordt ook netjes an je gelinked hoor.

Door Tweakers user Nactive, donderdag 22 augustus 2013 21:49

lennart111 schreef op donderdag 22 augustus 2013 @ 19:10:
wat ik me afvraag, wat heeft facebook aan informatie over mensen zonder facebook.
ik heb veel vrienden met FB maar gebruik het zelf niet, wat zouden ze over mij weten.

vast meer dan ik denk...
Valt te zien. Als je uw cookies nooit cleared weten ze nog wel op welke websites je komt want met de facebook knop kunnen ze u tracken. Maar dat is zo anoniem dat je u daar niet druk in moet maken. Ik denk dan ook dat facebook over u weinig of niets relevant weet.

Door Tweakers user Xantis, vrijdag 23 augustus 2013 00:35

WoutervOorschot schreef op donderdag 22 augustus 2013 @ 18:18:
Ze weten niks meer dan wat jij er op zet.
Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Als je geen Ghostery of andere app gebruikt om de Facebook 'Like' button javascript te blokkeren die op vele websites te vinden is kan Facebook je browseverkeer op die manier ook opslaan.

Ik ben trouwens uit interesse maar een officiele aanvraag aan het doen volgens het stappenplan op http://www.europe-v-facebook.org/. Ik ben benieuwd wat eruit gaat komen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 23 augustus 2013 00:37]


Door Tweakers user Gotiniens, vrijdag 23 augustus 2013 07:54

lennart111 schreef op donderdag 22 augustus 2013 @ 19:10:
wat ik me afvraag, wat heeft facebook aan informatie over mensen zonder facebook.
ik heb veel vrienden met FB maar gebruik het zelf niet, wat zouden ze over mij weten.

vast meer dan ik denk...
Ik heb zelf geen facebook maar toch wist facebook mij zeer precies te vertellen wie mijn vrienden waren. Dat was in een mail om mij een account aan te laten maken. Ik denk dat ze nog meer weten. Want het schijnt dat mijn naam ook onder foto's enz wordt gezet.

Door Tweakers user Hardfreak, vrijdag 23 augustus 2013 09:01

Vreemd, net gedownload en bij mij is het "Ads" gedeelte leeg... Dus ofwel lonen mijn inspanningen ofwel verbergen ze weer een hoop voor ons.
De lijst met verwijderde vrienden vind ik ook niet meer.

Door Tweakers user Dekaasboer, vrijdag 23 augustus 2013 09:02

Gertjuhjan schreef op donderdag 22 augustus 2013 @ 10:59:
Vrienden zijn toch altijd twee kanten op.
Als ik een vriend heb verwijderd, zal hij/zij mij ook niet meer zien als vriend.

Ik ben nu aan het wachten op de link, want ik ben zelf ook erg benieuwd:P
Een vriend is toch iemand die je mag? Iemand waarmee je praat, lacht, plezier mee hebt? Iemand waar je ruzie mee kan hebben maar je toch niet in de steek laat? Iemand waarmee je je kan bezatten of die je bezat op komt halen midden in de nacht als je je portemonnee bent verloren?

Echte vrienden kan je niet verwijderen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 23 augustus 2013 09:03]


Door Tweakers user Bad Brains, dinsdag 27 augustus 2013 03:51

Wat Facebook allemaal van je weet!
Joh?

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)