Bedrijfsbezoek Tweakers

Door Torrentus op zondag 20 januari 2013 12:00 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 5.560

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/3771_541238429228385_436736467_n.jpg

Op woensdag 16-1-2013 was het dan zover: Het langverwachte bedrijfsbezoek aan Tweakers! In het kader van het vak 'Academische Vaardigheden' kregen we de opdracht om zelf een bedrijfsbezoek bij een (technisch) bedrijf naar keuze te regelen. De rollen werden verdeeld en met 10 man hebben we ongeveer 5 bedrijven aangesproken. Uiteindelijk is het ons gelukt om een middag in te plannen samen met Zeef (Frederik zevenbergen) van Tweakers. Dat leek niet alleen mij ontzettend leuk, maar ook de rest van de groep verheugde zich op de middag.

Zelf bezoek ik Tweakers al jaren, ik ben actief gebruiker van de website en draag zelf ook zo af en toe wat bij. Alle gepubliceerde content heb ik wel gelezen, gezien of gehoord, dus ik was erg benieuwd wat ik aan zou treffen in Amsterdam.

De artikelen over de verhuizing naar het nieuwe VNU-kantoor had ik natuurlijk gelezen, en na kennis gemaakt te hebben met de alombekkende 'community-manager' zeef, was het een feest van herkenning toen ik de hoogste verdieping van het pand binnenstapte. De kenmerkende vloerbedekking natuurlijk, maar ook een aantal personen die ik onder andere een paar dagen geleden in de CES-filmpjes had teruggezien.

Nadat zeef ons rondgeleid had over de etage, ons kort voorstelde aan de verschillende afdelingen die daar zaten (Sales, Product-team, Redactie, Video-team), liet hij ook de test-omgeving, Tweakers-boulevard en Game-room zien. Grappig om te zien hoe de in de filmpjes gebruikte studio er in het echt uitziet, en leuk om de van de website bekende mensen daar in het echt aan het werk te zien. (Op het moment van ons bezoek werd o.a. een filmpje in de serie 'Op bezoek bij GoT'ers' gemaakt door het videoteam, en werd er in de studio (Studio 1337) op professionele wijze gefotografeerd; een nieuwe Chromebook waarvan binnenkort een review verschijnt op Tweakers.

Na de rondleiding mochten we mee naar een andere etage, behalve de kantine bevonden zich daar ook een aantal vergaderruimtes, geheel in stijl van De Persgroep genoemd naar de drukkleuren: Wij zaten in 'Magenta'. Daar volgde eerst een presentatie van Kees Hoeksma over de hardware die Tweakers gebruikt, en hoe die hardware georganiseerd is. Ook kregen we een mooie presentatie over de software-architectuur en de werkwijze bij het programmeren (SCRUM, gebruikte IDE's, programmeertalen e.d.), vond ik erg interessant! :D

Tot slot kwam ook de manager van het Product- en het Technology-team, Patrick Kuiper, manager van de twee heren die net een presentatie gegeven hadden binnen. Ik vond het erg mooi om te zien hoe informeel ze met elkaar omgingen. Dat werd ook door Patrick benoemd: Er is een erg platte geen hierarchie bij Tweakers. Ja, de baas is verantwoordelijk, maar de traditionele baas-werknemer relatie is niet te vinden bij Tweakers. Een mooi betoog over wat hij belangrijk vond bij nieuwe werknemers volgde, en ik raakte eigenlijk wel aangestoken door zijn enthousiasme. Werken bij Tweakers lijkt me ontzettend gaaf..! ..Waarom staat dat kantoor nou niet in Enschede?

Ik heb alle vragen die in me opkwamen kunnen stellen, maar wil jullie vooral meegeven dat Tweakers weinig verandert is door de verschillende overnames. Dit eigenlijk in reactie op de vele negatieve comments en blogs die ik over Tweakers las, en nog steeds lees. Ze zijn dus niet verandert, dat zag ik duidelijk terug in de organisatie daar ter plekke, maar het was ook goed af te leiden uit de antwoorden die de verschillende werknemers gaven. Tweakers wordt tot nu toe door alle overname-partners ongeroerd gelaten, de Tweakers die er zitten doen nog steeds wat ze zelf graag willen, en er is geen enkele druk vanuit 'hogeren' om bijvoorbeeld meer mainstream-content te plaatsen. :)

Ik heb een ontzettend leerzame en gezellige dag gehad.
Bedankt, Tweakers voor het mogelijk maken van dit soort interessante dagen voor studenten zoals ik!

Torrentus

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/58285_541450592540502_552673004_n.jpg

Update 21-1-2013: Paragraaf 7 toegevoegd, Patrick vermeld, datum gecorrigeerd

Volgende: MijnDomein stilzwijgende verlenging 05-'13 MijnDomein stilzwijgende verlenging

Reacties


Door Tweakers user dŰh, zondag 20 januari 2013 23:06

Leuk verhaaltje, maar laat ik een mierenneuker zijn en opmerken dat het op 18 Januari Vrijdag was en niet Woensdag! ;) Verder:
Tot slot kwam ook de 'baas' van de twee heren die net een presentatie gegeven hadden binnen, al vond ik het erg mooi om te zien hoe informeel die met elkaar omgingen. Dat werd ook benoemd: Er is een erg platte geen hierarchie bij Tweakers. Ja, de baas is verantwoordelijk, maar de traditionele baas-werknemer relatie is niet te vinden bij Tweakers.
Misschien leuk om ook nog eens bij een ander (wellicht) groter bedrijf een kijkje in de keuken te nemen. Ikzelf werk bij een zeer groot bedrijf (big four) en ook daar kennen wij deze structuur al sinds een x aantal jaren niet meer! ;) Desalniettemin vind ik het zeker een pluspunt wanneer een organisatie een derlijke structuur heeft!

Door Tweakers user F.West98, maandag 21 januari 2013 00:32

Oeh jij ook al?
Ik ben te lui om een blog te maken :+

Door Tweakers user sypie, maandag 21 januari 2013 07:04

De baas van Tweakers, bedoel je DaniŽl?

Door Tweakers user Torrentus, maandag 21 januari 2013 09:29

F.West98 schreef op maandag 21 januari 2013 @ 00:32:
Oeh jij ook al?
Ik ben te lui om een blog te maken :+
Ja, ik ook al ;), zeef vroeg aan het einde of er ook 'verslagjes' gemaakt worden. Hoewel er wel geŽvalueerd wordt binnen het vak, was een verslag niet de eerste opzet. Toch wilde ik zeef, andere werknemers en jullie, tweakers, even laten weten hoe ik het gehad heb :)
sypie schreef op maandag 21 januari 2013 @ 07:04:
De baas van Tweakers, bedoel je DaniŽl?
Nee, ik bedoelde Patrick Kuiper, inmiddels vermeld in de blog!
dŰh schreef op zondag 20 januari 2013 @ 23:06:
Misschien leuk om ook nog eens bij een ander (wellicht) groter bedrijf een kijkje in de keuken te nemen. Ikzelf werk bij een zeer groot bedrijf (big four) en ook daar kennen wij deze structuur al sinds een x aantal jaren niet meer! ;) Desalniettemin vind ik het zeker een pluspunt wanneer een organisatie een derlijke structuur heeft!
Bedankt voor je reactie! Lijkt me inderdaad de nieuwe manier van werken, geloof zelf ook zeker dat het erg bijdraagt aan de productiviteit en moraal van werknemers. Ik zal vast nog bij andere (grotere) bedrijven gaan kijken in de komende jaren :)

[Reactie gewijzigd op maandag 21 januari 2013 10:39]


Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 21 januari 2013 12:32

Ga hoog genoeg in een onderneming en de bedrijfscultuur veranderd enorm. Met mijn onmiddelijke chef (die de bureau naast de mijne heeft) kan ik met momenten zeer informeel omgaan (hangt ook een beetje van de situatie af). Ga je dan een niveau hoger (divisieleider) dan word het al een heel pak formeler maar achter gesloten deuren is een open gesprek ook nog mogelijk. Als ik dan nog hoger kijk: de hele site of het hoofdkantoor, dan zijn die personen zelfs niet meer benaderbaar voor mij.

Het hangt ook een beetje van de omgeving af. Mijn huidige chef is van dezelfde generatie als ikzelf. Dat maakt dat je elkaar al wat sneller vind. Bij zijn voorganger was de leeftijdskloof imens, maar ook de ingesteldheid naar elkaar toe en was het contact een stuk formeler, maar tegen hem waren de oudere collegas die er 30 jaar mee hebben samengewerkt dan weer een stuk informeler terwijl zij meer moeite hebben met een jonge baas.

Door Tweakers user Gish, maandag 21 januari 2013 17:20

Blokker_1999 schreef op maandag 21 januari 2013 @ 12:32:
Ga hoog genoeg in een onderneming en de bedrijfscultuur veranderd enorm.
Geen last van. Ik werk in een onderneming met 800+ werknemers met een totaalomzet van +- 500 milj. Euro, maar ik heb vandaag nog een praatje gemaakt met de CFO van onze holding. Niks u, niks 'afstand', maar gewoon een praatje over het weer, over z'n weekend en een klein privť adviesje over de aanschaf van een nieuwe printer.

Misschien is het een uitzondering, maar het ligt aan het klimaat. Niet dat ik ze nou dagelijks tegenkom, daar hoog in de top, maar wanneer ik zo af en toe eens langs moet voor het een of ander ben ik maar zo een kwartier aan het ouwehoeren (zoals hij het zelf noemt) met de CEO of een dergelijk persoon.

Door Tweakers user Misha, dinsdag 22 januari 2013 17:20

Tof blogje. Ook tof dat je het leuk vond om even langs te komen.

Ik wil nog wel even iets verduidelijken: Patrick is de manager van het Product- en het Technology-team, niet de eindbaas van alle afdelingen. :)

Door Tweakers user yannickie111, woensdag 23 januari 2013 14:30

Leuke blog!

Lijkt me erg leuk om ook eens het feest der herkenning mee te maken op Tweakers HQ!

Door Tweakers user Torrentus, woensdag 23 januari 2013 17:20

Misha schreef op dinsdag 22 januari 2013 @ 17:20:
Tof blogje. Ook tof dat je het leuk vond om even langs te komen.

Ik wil nog wel even iets verduidelijken: Patrick is de manager van het Product- en het Technology-team, niet de eindbaas van alle afdelingen. :)
Klopt inderdaad! Dat probeerde ik te verduidelijken met "Tot slot kwam ook de 'baas', Patrick Kuiper, van de twee heren die net een presentatie gegeven hadden binnen." :)

Maar.. het staat er nu nůg duidelijker ;)

Door Tweakers user Bosmonster, donderdag 24 januari 2013 11:02

Waarom staat dat kantoor nou niet in Enschede Rotterdam?

Door Tweakers user Martindo, donderdag 24 januari 2013 16:33

Leuk artikel. Het punt waar je over de hierarchie die er niet is, vind ik altijd leuk om te lezen. Ik werk zelf in een supermarkt en ik heb daar ook niet echt een hele duidelijke hiŽrarchie en dat heeft toch echt een positieve invloed op de werksfeer.

Ik zou ook zeker een bezoekje willen brengen aan Tweakers HQ. Zeker leuk om die mensen achter deze enorm fijne site te zien werken.

Door Tweakers user Daniel, vrijdag 25 januari 2013 14:50

Torrentus schreef op woensdag 23 januari 2013 @ 17:20:
Maar.. het staat er nu nůg duidelijker ;)
Juist, er is maar ťťn eindbaas :*)

Door Tweakers user PcDealer, zaterdag 26 januari 2013 21:18

@Blokker_1999
Er staat mij bij dat je een Belg bent of in elk geval in BelgiŽ aan het werk bent. Daar geldt een hiŽrchische structuur veel meer dan in Nederland.

Door Jan, donderdag 7 februari 2013 14:39

Heb negen maanden in Nederland gewerkt en heb toch gemerkt dat hÔerarchie in Nederland veel meer bestaat als in Belgie. Maar dit is natuurlijk een veralgemening van mijn ervaring. Denk dat het er enorm van afhangt bij welk bedrijf je werkt en niet zozeer in welk land ...

Door Tweakers user zeef, vrijdag 21 juni 2013 20:23

leuke blogpost! :) +1000

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)