PostNL levert, Webshop ontkent retour!

Door Torrentus op dinsdag 14 januari 2014 19:37 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 10.220

Hallo Tweakers,

Gisteren kwam een vriend van me tot een hele nare ontdekking;
Vorige week maandag heeft hij een skilhelm en bijpassende skibril retourgestuurd naar het bedrijf waar hij het de week daarvoor gekocht had omdat de helm helaas niet goed pastte.

Bij het bedrijf waar de helm vandaan kwam is het niet nodig om vooraf een retour aan te melden, er zit een bon in het pakket die ingevuld kan worden en vervolgens moet het pakket teruggestuurd worden.

En zo is het gebeurd; vorige week maandag heeft hij het pakket bij PostNL op de post gedaan, voorzien van ingevuld formulier terug naar het adres van de leverende partij. Daarbij gekozen voor de standaard PostNL-verzending (à €6,75).

Vermeld was dat het bedrijf direct na ontvangst van de retour een bevestiging zou mailen, maar die bevestiging bleef uit. Gisteren dan toch maar eens gebeld naar het bedrijf, want track-trace gaf aan dat de helm vorige week dinsdag al geleverd was.

Telefoniste beweert dat ze geen openstaande retouren meer hebben en dat er niets is ontvangen. PostNL beweert dat het pakket wél geleverd is.

Vraag aan jullie; zijn er volgens jullie nu nog mogelijke vervolgstappen zodat hij niet €160,- verlies hoeft te accepteren?

Het is mijn inziens sowieso aantoonbaar dat het pakket aan PostNL is overgedragen, er is semi-aantoonbaar dat het pakket is geleverd; de Track&Trace geeft dit immers aan. Maar doordat er niet voor een aangetekende verzending is gekozen, is er geen handtekening beschikbaar. Er zijn dus twee mogelijkheden; óf de PostNL(-bezorger) óf het bedrijf zelf heeft het pakket achterovergedrukt of kwijtgemaakt.

http://tweakers.net/ext/f/mmJOJV0B79ERrZ1RHIRrlaPc/full.png
PostNL-Track&Trace

Edit: Hoe het uitendelijk goed gekomen is weet ik niet, óf de bezorger heeft zich nog eens achter de oren gekrabt óf de webwinkel heeft nog eens goed gezocht (bij beiden waren klachten ingediend), maar zojuist ontving mijn vriend goed nieuws:

http://tweakers.net/ext/f/5UDeiPDiT6Oyc1MzitzHFjk8/full.png
Eind goed, al goed!

Volgens mij verzendt hij nooit meer on-aangetekend pakketjes, maar dit keer heeft hij erg veel geluk gehad! :) Bedankt voor het meedenken allemaal :)

Wat Facebook allemaal van je weet!

Door Torrentus op donderdag 22 augustus 2013 10:40 - Reacties (27)
Categorie: -, Views: 10.021

http://cdn.thenextweb.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2013/06/144147602-1-645x250.jpg


Ik heb me al maanden geleden ingeschreven voor de nieuwe layout van de newsfeed van Facebook. Waar ik dus al maanden op wacht, kreeg mijn vriendin na één dag al; de nieuw interface! Natuurlijk niet erg, ik red me ook prima met de 'oude', maar gisteren dacht ik er ineens weer aan en heb ik even rondgezocht op internet hoe het ermee staat. Een uitrol van 5 maanden is namelijk bést wel lang.

Die zoektocht leed tot de conclusie dat ik gewoon nog steeds moet wachten. Facebook laat niet veel los over een eventuele reden voor de trage uitrol (misschien te veel negatieve feedback?), en er wachten velen met me. Een van de 'oplossingen' die ik tegen kwam, namelijk het veranderen van de taal van je Facebook naar Engels, hielp bij mij niet. Prima, genoeg gezocht. Ik wacht wel!

Maar daardoor zag ik wel een andere interessante link op de accountinstellingenpagina die mijn aandacht trok.

http://i.snag.gy/4VbOK.jpg.


Bij Facebook kun je blijkbaar een archief downloaden met daarin alles een gedeelte van wat Facebook over je weet. Ongetwijfeld wisten veel tweakers dat al, maar misschien ook wel vele net als mij, niet.. Het is ontzettend interessant om gewoon eens zo'n archief te downloaden, want er zit data in die je met de front-end van Facebook niet kunt bekijken.

Zo kun je bijvoorbeeld zien welke tags Facebook aan jou heeft gelinkt. Op basis van die tags worden gepersonaliseerde advertenties aan je voorgeschoteld.

http://i.snag.gy/UT2Gh.jpg


Maar je kunt ook zien welke mensen jij ooit een onbeantwoord vriendschapsverzoek hebt gestuurd, en er is een kopje 'Verwijderde vrienden'. Hoewel dat klinkt als een overzicht van mensen die jíj ontvriend hebt, heb ik de indruk dat het (ook) mensen toont die jou ontvriend hebben. Altijd leuk om een keer te zien..!

Daarnaast krijg je natuurlijk ook al je foto's, video's, chatberichten, wall-posts, reacties en dergelijke in het zip-archiefje. Een backup is nooit verkeerd, want zelfs bij Facebook kan er wel eens iets catastrofaal fout gaan. Daarom roep ik jullie allen op om ook eens je zip-archief te downloaden. Als je iets bijzonders of onverwachts in je archief terugvindt, laat het weten! :)

MijnDomein stilzwijgende verlenging

Door Torrentus op dinsdag 7 mei 2013 18:05 - Reacties (58)
Categorie: -, Views: 13.581

http://i.snag.gy/Xrr5F.jpg

Vandaag heb ik een domeinnaam opgezegd bij MijnDomein, en kwam toen tot de ontdekking dat Mijndomein domeinen automatisch verlengt met een jaar. Voor zover ik begrepen heb is dat verboden, en daarom deel ik mijn bevindingen graag met jullie.

Ik was te laat met opzeggen (aangezien ik een opzegtermijn van een maand in acht moet nemen), en vind het daarom niet meer dan normaal dat Mijndomein mij ook nog de maand Juni in rekening brengt. Op het moment zijn ze echter van plan me nog een volledig jaar in rekening te brengen, en daarom heb ik onderstaand support-ticket verzonden:
Beste Mijndomein.nl,

Ik heb zojuist mijn domeinnaam 'domeinnaam.nl' opgezegd middels jullie systeem. Helaas te laat, want jullie opzegtermijn bedraagt een maand. Het systeem geeft nu echter aan dat het abonnement pas per 06-2014 opgezegd wordt, wat neer zou komen op een stilzwijgende verlenging van een geheel kalenderjaar.

Het is wettelijk niet toegestaan een hosting-abonnement te verlengen met een jaar. Stilzwijgend verlengen is alleen toegestaan als het abonnement omgezet wordt in een contract voor onbepaalde tijd, dat maandelijks opzegbaar is. Derhalve ontvang ik graag een correctie van de einddatum van het contract (naar 01-07-2013) en uiteraard een aan die omstandigheid aangepaste factuur voor de laatste maand.

Ter informatie:
"Andere abonnementen, zoals; sportabonnement, abonnement op telecom- of sms-dienst, energiecontracten, onderhoudscontract op cv-ketel, abonnement op domeinnaam: Stilzwijgende verlenging is wel toegestaan. Maar alleen als het abonnement daarbij wordt omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. En u iedere maand kunt opzeggen. Een abonnement voor onbepaalde tijd is een abonnement zonder einddatum. Het loopt door totdat u het zelf opzegt."
Bron

Om de open deur maar vast in te trappen: Uw Algemene Voorwaarden staan ónder de nederlandse wet, en derhalve is de passage

"De Overeenkomst wordt steeds aangegaan voor de in de Overeenkomst bepaalde termijn. De Overeenkomst zal stilzwijgend worden verlengd met een zelfde termijn, tenzij een der partijen uiterlijk drie (3) maanden voor ommekomst van de dan lopende termijn aan de andere partij te kennen geeftde Overeenkomst niet te zullen verlengen."

uit uw algemene voorwaarde incorrect, sowieso omdat de genoemde opzegtermijn van drie maanden hier illegaal is (en u waarschijnlijk daarom elders op uw site ook één maand aanhoudt), maar dus ook omdat een verlenging met eenzelfde termijn niet toegestaan is.

Groeten,
Torrentus
Zoals gezegd deel ik dit op mijn blog zodat ook andere mensen er mogelijk tegen-in kunnen gaan, maar het zou natuurlijk veel netter zijn van MijnDomein als ze dit ook netjes in de algemene voorwaarden (die trouwens dateren uit 2005!) zouden verwerken. Graag ook nog jullie mening over bovenstaande, sta ik wel in mijn recht? :)

Edit: Een vriend van me tipte me nog over de volgende informatie op de website van ICT-recht, die eigenlijk volledig aansluit op dit 'probleem':
Hostingpartijen die hopen aan de Wet Van Dam te kunnen ontkomen, moet ik teleurstellen. Het uitdrukkelijke doel van de Wet Van Dam is te verhinderen dat consumenten stilzwijgend steeds per jaar aan dingen vast zitten. De wet ziet daarbij de sportschool en de domeinnaam als hetzelfde. Iedere oplossing die ook door een sportschool kan worden gehanteerd om klanten steeds een jaar vast te houden (en te factureren), zal dus door de rechter niet worden geaccepteerd bij de domeinnaam.

De bedoeling van Van Dam is dat men óf accepteert dat contracten per maand opzegbaar zijn na het eerste jaar, óf dat men alleen nog expliciete verlengingen toestaat. Bij dat laatste moet de consument dus echt iets doen, en dan kan hij meteen beslissen of een jaar nog gewenst is of niet.
Edit 2: Vandaag heb ik een eerste reactie ontvangen van mijndomein op het ticket. Voor mijn specifieke geval worden geen kosten in rekening gebracht, en er wordt dus niet stilzwijgend verlengt. De manier van schrijven lijkt mij ook aan te duiden dat MijnDomein beweert dit 'nooit' te doen, al blijkt uit hun systeem anders.
Beste Torrentus,


Ook bij ons is het mogelijk de domeinnaam per maand op te zeggen, wij passen de opzegdatum dan voor u aan.
Ik zie echter dat u de domeinnaam domein.nl inmiddels succesvol verhuisd heeft naar een andere partij, u zult van ons dus geen facturen meer ontvangen gezien wij een verhuizing zien als een opzegging van zowel domein als pakket.

Vriendelijke groet,
Arianne

Mijndomein Support

Bedrijfsbezoek Tweakers

Door Torrentus op zondag 20 januari 2013 12:00 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 5.696

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/3771_541238429228385_436736467_n.jpg

Op woensdag 16-1-2013 was het dan zover: Het langverwachte bedrijfsbezoek aan Tweakers! In het kader van het vak 'Academische Vaardigheden' kregen we de opdracht om zelf een bedrijfsbezoek bij een (technisch) bedrijf naar keuze te regelen. De rollen werden verdeeld en met 10 man hebben we ongeveer 5 bedrijven aangesproken. Uiteindelijk is het ons gelukt om een middag in te plannen samen met Zeef (Frederik zevenbergen) van Tweakers. Dat leek niet alleen mij ontzettend leuk, maar ook de rest van de groep verheugde zich op de middag.

Zelf bezoek ik Tweakers al jaren, ik ben actief gebruiker van de website en draag zelf ook zo af en toe wat bij. Alle gepubliceerde content heb ik wel gelezen, gezien of gehoord, dus ik was erg benieuwd wat ik aan zou treffen in Amsterdam.

De artikelen over de verhuizing naar het nieuwe VNU-kantoor had ik natuurlijk gelezen, en na kennis gemaakt te hebben met de alombekkende 'community-manager' zeef, was het een feest van herkenning toen ik de hoogste verdieping van het pand binnenstapte. De kenmerkende vloerbedekking natuurlijk, maar ook een aantal personen die ik onder andere een paar dagen geleden in de CES-filmpjes had teruggezien.

Nadat zeef ons rondgeleid had over de etage, ons kort voorstelde aan de verschillende afdelingen die daar zaten (Sales, Product-team, Redactie, Video-team), liet hij ook de test-omgeving, Tweakers-boulevard en Game-room zien. Grappig om te zien hoe de in de filmpjes gebruikte studio er in het echt uitziet, en leuk om de van de website bekende mensen daar in het echt aan het werk te zien. (Op het moment van ons bezoek werd o.a. een filmpje in de serie 'Op bezoek bij GoT'ers' gemaakt door het videoteam, en werd er in de studio (Studio 1337) op professionele wijze gefotografeerd; een nieuwe Chromebook waarvan binnenkort een review verschijnt op Tweakers.

Na de rondleiding mochten we mee naar een andere etage, behalve de kantine bevonden zich daar ook een aantal vergaderruimtes, geheel in stijl van De Persgroep genoemd naar de drukkleuren: Wij zaten in 'Magenta'. Daar volgde eerst een presentatie van Kees Hoeksma over de hardware die Tweakers gebruikt, en hoe die hardware georganiseerd is. Ook kregen we een mooie presentatie over de software-architectuur en de werkwijze bij het programmeren (SCRUM, gebruikte IDE's, programmeertalen e.d.), vond ik erg interessant! :D

Tot slot kwam ook de manager van het Product- en het Technology-team, Patrick Kuiper, manager van de twee heren die net een presentatie gegeven hadden binnen. Ik vond het erg mooi om te zien hoe informeel ze met elkaar omgingen. Dat werd ook door Patrick benoemd: Er is een erg platte geen hierarchie bij Tweakers. Ja, de baas is verantwoordelijk, maar de traditionele baas-werknemer relatie is niet te vinden bij Tweakers. Een mooi betoog over wat hij belangrijk vond bij nieuwe werknemers volgde, en ik raakte eigenlijk wel aangestoken door zijn enthousiasme. Werken bij Tweakers lijkt me ontzettend gaaf..! ..Waarom staat dat kantoor nou niet in Enschede?

Ik heb alle vragen die in me opkwamen kunnen stellen, maar wil jullie vooral meegeven dat Tweakers weinig verandert is door de verschillende overnames. Dit eigenlijk in reactie op de vele negatieve comments en blogs die ik over Tweakers las, en nog steeds lees. Ze zijn dus niet verandert, dat zag ik duidelijk terug in de organisatie daar ter plekke, maar het was ook goed af te leiden uit de antwoorden die de verschillende werknemers gaven. Tweakers wordt tot nu toe door alle overname-partners ongeroerd gelaten, de Tweakers die er zitten doen nog steeds wat ze zelf graag willen, en er is geen enkele druk vanuit 'hogeren' om bijvoorbeeld meer mainstream-content te plaatsen. :)

Ik heb een ontzettend leerzame en gezellige dag gehad.
Bedankt, Tweakers voor het mogelijk maken van dit soort interessante dagen voor studenten zoals ik!

Torrentus

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/58285_541450592540502_552673004_n.jpg

Update 21-1-2013: Paragraaf 7 toegevoegd, Patrick vermeld, datum gecorrigeerd